Elektrikli araçlar için “Beyaz Altın / Lityum” eldesi çalışmaları hız kazanıyor

Dr. İlker ŞENGÜLER, YILDIRIM Şireketler Grubu / YILMADEN Holding

 

Arjantin'in uzak kuzey Salta eyaletinde, çöl manzarasının sessizliği, yalnızca lityum çıkarmak için tuzlu su tuzlu su pompalayan makinelerin sesiyle bozuluyor bu günlerde. Bu da küresel elektrikli araç patlamasını sürdürmek için hızlanan çabaların bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Güney Amerika’nın dolambaçlı dağ yollarıyla ulaşılan yayla tuz düzlüklerinin altında, dünyanın en büyük üçüncü ultra hafif pil metal rezervi gömülü olarak yer almaktadır.

Halihazırda dünya çapında dördüncü en büyük lityum üreticisi olan Arjantin'in ulusal ve yerel yönetimleri, yıllardır bürokrasi, yüksek vergi oranları, yaygın enflasyon ve para birimi kontrolleri nedeniyle geride kalan kalkınmayı hızlandırmak istiyor.

Salta gibi iller, bölgesel madencilik lojistik düğümleri ve erişim yolları için kolları sıvamış durumda. Ayrıca vergi oranları düşürülüyor ve sektör için "beyaz altın" metaline yatırım amacıyla için kafa karıştıran kurallar olabildiğince rasyonelleştiriliyor.

Bu, Arjantin'i önümüzdeki yıllarda elektrikli araç tedarik zincirinde önemli bir oyuncu haline getirebilecek önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Çin gibi otomobil üreticilerinden ve alıcılardan gelen talebin hız kazanmasıyla birlikte, üretimi artırmaya yönelik yeni bir faaliyet ülkeden gözlenmektedir.

Kanadalı Alpha Lithium'a danışmanlık hizmeti veren David Guerrero Alvarado, Salta'da Reuters'e verdiği demeçte, "Projelerin akışı bu şekilde takip edilir ve sürdürülebilirse, Arjantin on yıldan daha kısa bir süre içinde salamuradan dünyanın önde gelen üreticisi haline gelecektir" şeklinde açıklama yapmıştır.

Alpha Lithium, yakınlarındaki Salar Tolillar'da da bir proje için araştırma aşamasındadır. Birçok erken aşamadaki gelişmeden biri olan bu proje de umut vaat ederken, gerçeğe dönüştürülmesi için genellikle uzun ve maliyetli bir sürece ihtiyaç duymaktadır.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler emisyonları azaltmak için çabalarken, artan küresel lityum talebi ve artan fiyatlar, Arjantin, Bolivya ve Şili'nin bazı bölgelerini kapsayan 'lityum üçgeni' olarak adlandırılan bu bölgeye olan ilgiyi her geçen gün artırmaktadır.

Arjantin'de, Salta, Jujuy ve Catamarca gibi madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu eyaletler, temkinli yatırımcıları teşvik etmek için harekete geçmiştir. Haziran ayında daha anlaşılabilir, tek tip kurallar oluşturmak, altyapıyı, yasal güvenlik ve mali istikrarı güçlendirmek için bir anlaşma imzalanmıştır.

Foto: Brine pools are pictured at the Salar del Hombre Muerto, in Jujuy, Argentina August 14, 2021. REUTERS/Miguel Lo Bianco

https://temizenerji.org/2021/09/21/elektrikli-araclar-icin-beyaz-altin-calismalari-hiz-kazaniyor/


KAYNAK:

https://alphalithium.com/reuters-video-in-argentinas-north-a-white-gold-rush-for-ev-metal-lithium-gathers-pace/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny