Temiz enerjinin baş aktörleri lityum ve EV'lerin yükselişiyle Arjantin’in maden ihracatı, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı: 2022'de lityum ihracatı bir önceki yıla göre %234 arttı



Temiz enerjinin baş aktörleri lityum ve EV'lerin yükselişiyle Arjantin’in maden ihracatı, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı: 2022'de lityum ihracatı bir önceki yıla göre %234 arttı.

Şili, Arjantin ve Bolivya'yı kapsayan Güney Amerika'nın "lityum üçgeni", küresel lityum kaynaklarının yarısından fazlasını oluşturuyor.

Arjantin Hükümet geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Arjantin'in maden ihracatının geçen yıl tarihi seviyelere ulaştığını ve Güney Amerika’da artan elektrikli araç (EV) talebini karşılamak için artan lityum gelirinden güç aldığını söyledi.

Latin Amerika'nın üçüncü en büyük ekonomisi, üç haneli enflasyondan ve en iyi tarım arazilerini etkileyen yıkıcı bir kuraklığın yan etkilerinden muzdaripken bile, lityum ihracatı, ekonomi bakanlığına göre, ülkenin maden ihracatının geçen yıl 3.86 milyar dolara, on yılın en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı oldu.

Arjantin'in lityum kaynakları, komşu Şili'dekiler gibi, ultra hafif metali buharlaştırma havuzlarında yoğunlaştırmak için güneşin gücünü kullanan geniş tuz düzlüklerindeki tuzlu sudan elde ediliyor.

2022'de lityum ihracatı bir önceki yıla göre %234 artarak Arjantin'deki tüm maden sevkiyatlarının yaklaşık beşte birini oluşturdu.

Temiz enerji odaklı lityum kaynakları ve lityum üretimi, ülkenin kötü durumdaki ekonomisi içinde çok önemli bir noktada olup, trend yavaşlama belirtisi göstermiyor.

Bu yılın (2023) ilk iki ayında, beyaz metal ihracatı bir yıl öncesine göre iki katından fazla arttı ve Şubat ayı sevkiyatları 58 milyon$'lık rekor bir rekor kırdı.

Bakanlık, bu yıl madencilik gelirlerinin kısmen hayata geçecek olan iki yeni lityum projesinin yanı sıra devam etmekte olan diğer projeler ile 6 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.

Metallerdeki rekabet, fiyatların fırlamasına neden oldu ve bu da hem şirketleri hem de yatırımcıları büyük oranda motive etti.

Çin'in Ganfeng Lithium ve BMW araçlarındaki şarj edilebilir piller için lityum tedarik edecek ABD'li madenci Livent Corp da dahil olmak üzere, dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden bazıları kuzey Arjantin'de faaliyet gösteriyor.

Bakanlık verilerine göre, 2020'den bu yana madencilik sektörü yatırımının toplamı 11,3 milyar doları buldu. Buna elektrikli araçlarda da yoğun olarak kullanılan lityum için 5,1 milyar dolar ve bakır için 4,9 milyar dolar da dahildir.

KAYNAK

Haber: Lucila Sigal and Sarah Morland (MINING.COM)

https://www.mining.com/web/argentine-mining-exports-hit-10-year-high-as-lithium-evs-take-off/?utm_source=Daily_Digest&utm_medium=email&utm_campaign=MNG-DIGESTS&utm_content=argentine-mining-exports-hit-10year-high-as-lithium-evs-take-off

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny