Daha temiz enerji ve daha temiz piller için kobalt sorunu çözüm bekliyor / 


Foto: Kangiqsujuaq, Quebec'teki geçici bir laboratuvarda incelenen örnekler.

FOTOĞRAFÇI: ALEXI HOBBS FOR BLOOMBERG BUSINESSWEEK

 

Son zamanlarda “geleceğin enerjisi” “yeşil enerji” “enerji geçişi” gibi birçok kavram enerji literatüründe yer almaya başladı. Fosil yakıtların neden olduğu karbon ile değişen dünyamız, bugüne kadar görülmeyen sıcaklık, kuraklık, fırtına, sel ve yangınlar ile tanıştı. Ancak bütün bu olumsuzluklar enerji dönüşümünün çok önemli parçasını oluşturan pillerde büyük gelişmeye fırsat verdi. Son on yılda, enerji yoğunluğundaki gelişmeler ve üretim maliyetlerindeki düşüşler, elektrikli araç pillerinin fiyatını çok aşağılara çekmek için bir araya geldi. Bloomberg New Energy Finance'deki analistler, üç yıl içinde maliyetin kilovat saat başına 100 doların altına düşeceğini - elektrikli araçların benzinle çalışan araçlar kadar ucuz hale geldiği fiyat - ve düşmeye devam edeceğini tahmin ediyor. Aynı gelişmeler, güneş pillerinden ve rüzgar çiftliklerinden gelen kesintili enerjiyi “şebeke ölçekli” pillerde depolamayı mümkün kılarak, yenilenebilir enerjiyi yalnızca fiyat üzerinden kömür ve doğal gaz santralleriyle daha da rekabetçi hale getirme sürecine girdi.

Piller, petrol gibi bir metadan ziyade bir mikroçip gibi bir teknolojiye sahip olduğundan, kapasiteleri ve maliyetleri zaman içerisinde şüphesiz olumlu yönde gel,şecektir. Ancak pillerin verimli olması için belirli niteliklere sahip olması gerekmektedir. Bugün piyasadaki en yüksek performanslı lityum iyon piller için kobalt kaçınılmazdır ancak kobalt bulmak zordur. Bilinen rezervlerin çoğu, madenciliğin genellikle tehlikeli ve zor koşullarda gerçekleştiği bir ülke olan Kongo'ya aittir.

Elektrikli araç endüstrisi bugünkü boyutunda kalsa bile pil üreticilerinin alternatif bulmaları gerekmektedir. Dünyanın 1,2 milyar içten yanmalı motora sahip aracını değiştirmek, önümüzdeki on yıllarda sera gazlarını azaltma umuduna sahip dünyamız için büyük güçlükler taşımaktadır. İklim sorununun çözülmesi pil sorununun çözülmesini, pil sorununun çözülmesi ise kobalt sorununun çözülmesini gerektirir.

Bunu yapmak için ortaya çıkan şirketler arasında bazıları, kullanılmış pillerden kobalt geri dönüşümüne odaklanıyor. Diğerleri, bir zamanlar marjinal olan kaynakları daha uygun maliyetli hale getirerek cevheri elde etmeyi planlıyor.

Saksonya'daki ortaçağ madencileri, ilk bakışta gümüşe benzeyen ancak eritildiğinde zehirli dumanlar çıkaran cevheri bulduklarında korkuya kapılmışlardı. Şüphesiz bu, kobaltın bir araya geldiği arsenik ve kükürtten kaynaklanmaktadır. Bu tür olumsuzluklara sahip olan ve zehirli dumanlar saçan bu kayaç o dönemin madencileri tarafından kobalt olarak adlandırıldı. Madenciler arasında kobalt, madenlere musallat bir tür cin olarak kabul ediliyordu.

Kobalt şu anda en değerli akü metali ve tedarik zinciri içerisinde de en önemli metaldir. Nikel ve lityum katotlar için, bakır kablolar için, nadir toprak elementleri ise pilin elektrik enerjisini torka çeviren güçlü mıknatısların olmazsa olmazıdır.

Mostra madenciliğinin her geçen gün yetersiz kalması maden aramacılığında yeni alanlar oluşturmaktadır. Günümüz araştırmacıları spektral görüntüler ve helikopter ile kullanılan dev metal dedektörleri gibi imkanları değerlendirmektedir. Uzmanlar, bulunması kolay olan cevher yataklarının keşfine olanak sağlayan arama metodolijelerinin, günümüzde yetersiz kaldığı konusunda aynı görüştedir. Uzmanlıklarını veri bilimi yöntemleri ile zenginleştiren yerbilimciler, “eksik metaller” olarak adlandırılan bu metalleri tüm zorluklarına rağmen mutlaka keşfedeceklerdir.


KAYNAK:

https://www.bloomberg.com/news/features/2021-09-23/future-of-energy-requires-cleaner-electric-batteries-to-solve-cobalt-problem

September 23, 2021

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny