Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Ramazan SARI, Şahset KÜÇÜKEFE, Gülcan BOZKAYA, Ömer BOZKAYA, Fatih BADEMLER, Zehra DEVECİ ARAL, Elif Dilek BAYRAKÇIOĞLU, Cahit DÖNMEZ ve Serkan ÖZKÜMÜŞ

İnceleme alanı, Biga yarımadasının güneydoğusunda yer almaktadır. Arazide, sondaj ve laboratuvar çalışmalarıyla bölgede daha önce tanımlanmamış, Alt Miyosen ve öncesi birimleri kesen ve Au, Pb, Zn ve Cu anomalileri içeren diyorit porfir sokulumunun varlığı belirlenmiştir.

Porfiri kütle ve sokulduğu çevre kayalar içinde birbirini kesen ve/veya iç içe geçmiş potasik, piropilitik, fillik ve arjilik alterasyon zonları gelişmiştir. Diyorit porfir ve yan kayada nabit altın, gümüş, pirit, kalkopirit, sfalerit ve galen içeren damar-damarcıklar gelişmiştir. Damar-damarcıklar derinlerde ondülasyonlu kuvars, orta ve üst seviyelerde masif kuvars, kalsit, dolomit ve barit dolguludur. Sfalerit, kuvars ve baritlerde yapılan sıvı kapanım ölçümlerine göre; cevher oluşturucu çözeltilerin sıcaklıkları üç grupta (arjilik: 150-220°C, fillik: 250-350°C ve potasik: >400°C) toplanmaktadır.

Sıvı ve gaz fazlarının yanı sıra hematit, kalkopirit ve tuz katı fazları içeren kapanımlar, cevherleşmenin sokulumla ilişkili olduğunu göstermektedir. Sıvı kapanım verileri, erken evrede (porfiri) cevher taşıyan çözeltilerin sıcaklıklarının ve tuzluluklarının yüksek, geç evrede (epitermal) ise daha düşük olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, Çatalçam cevherleşmesi porfiri Au-Cu ve epitermal Zn-Pb-CuAu olmak üzere iki farklı evrede gelişmiş, Biga porfiri kuşağı içerisinde Miyosen yaşlı magmatikhidrotermal sistemle ilişkili olarak belirlenmiş ilk porfiri altın yatağıdır.
KAYNAK:

https://dergi.mta.gov.tr/article/show/2485.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny