YEŞİL ENERJİ GEÇİŞİNDE KÖŞE TAŞI OLARAK KOBALT: KOBALT RAPORU YAYIMLANDI / Mayıs 2023

Yeşil enerji dönüşümünde kritik minerallere yönelik artan talep ve arz güvenliğini sağlamaya yönelik artan jeopolitik faaliyet bağlamında, kobalt; yeşil, hakkaniyetli ve adil enerji dönüşümüne yönelik çözümün önemli bir parçası olarak görülmektedir.

Kobalt Enstitüsü'nün bugüne kadarki en kapsamlı pazar incelemesi olan "Cobalt Market Report"nun yayınlanması, bu benzersiz emtiaya olan talebi yönlendiren eğilimlerin derinlemesine bir analizini sağlamaktadır. Cobalt Institute, tedarik zinciri verilerini herkes için erişilebilir kılmak ve şeffaflığa yönelik daha geniş bir yaklaşımı desteklemek için bu raporu yayınlamıştır.

Rapor ilk kez piyasa trendlerine politika ortamının prizmasından bakıyor. ABD Enflasyon Azaltma Yasası ve AB Kritik Hammaddeler Yasası gibi yasal girişimler ile hükümetler kritik ham maddelere erişimi güvence altına alırken aynı zamanda yerel endüstrilerin uzun ömürlü olmasını ve yaşam standartlarını da yükseltmeyi amaçladığından, kobaltın geleceği değiştirebileceğini düşünmektedir.

2022, kobalt talebi için çalkantılı bir yıl olarak tarihe geçti. 2022 de piyasa koşulları zayıfladı ve fiyat ortamı zorlu günler geçirdi. Uzun vadede, kobalt talebinin arzı geride bırakarak fiyatları yükseltmesi ve yeni bir yatırım dalgasını desteklemesi beklenmektedir.

Endonezya, 2022'de en büyük ikinci kobalt üreticisi oldu ve düzenli olarak duyurulan yeni projelerle 2030'a kadar kobalt arzını 10 kat artırma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu.

Endonezya, Avustralya ve Filipinler de dahil olmak üzere yerleşik üreticileri geride bırakarak en büyük ikinci kobalt üreticisi oldu. 2022 arzının %5'ine sahip olan Endonezya, düzenli olarak duyurulan yeni projelerle 2030 yılına kadar kobalt üretimini 10 kat artırma potansiyeline sahip. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, üretimin %73'lük sabit payını korudu.

2022 yılı kobalt talebinde çalkantılı bir yıl olmasına rağmen yıllık %13'lük büyümeyi sürdürerek 187 kt'a ulaştı. Kobalt talebi 2030 yılına kadar ikiye katlanarak yıllık %10 oranında büyüyeceğinden, kobalt pazarı beklentileri güçlü olmaya devam ediyor.

2022'de EV sektörü en güçlü performans gösteren sektördü ve şu anda toplam kobalt pazarının %40'ını oluşturuyor. İstisnai özellikleri nedeniyle kobaltın, ikame konusundaki tartışmalara rağmen tüm pil tedarik zinciri için önemli bir hammadde olarak kalması bekleniyor. Kobalt içeren kimyasallar, 2022'de katot talebinin %63'ünü temsil ediyordu. Elektrikli araç sektörünün kritik bir parçası olmaya devam etmesi ve Avrupa ile Kuzey Amerika'da hakimiyetini sürdürmesi bekleniyor.

Kobalt Enstitüsü, 2022'de kobalt tüketimi, arzı ve üretimindeki küresel eğilimleri incelemesi amacıyla bu eşsiz metaya olan talebi yönlendiren eğilimlerin derinlemesine analizi için lider bir pazar analizi kuruluşu olan Benchmark'ı görevlendirdi. Cobalt Institute, tedarik zinciri verilerini herkes için erişilebilir kılmak ve şeffaflığa yönelik daha geniş bir yaklaşımı desteklemek için bu raporu 10 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul’da devam etmekte olan Kobalt Kongresinde yayımlanmıştır.

Talep tarafında, EV sektörü açık ara en büyük kobalt tüketicisi haline geldi. Elektrikli araçlar (EV) şu anda toplam kobalt talebinin %40'ını oluşturuyor. 2030'a kadar, elektrikli araçlardaki pil uygulamaları nedeniyle küresel kobalt talebinin ikiye katlanması beklenmektedir.

Tüm kobalt paydaşları – endüstri, hükümetler, sivil toplum – yeşil ve adil enerji geçişini gerçekleştirmek ve daha temiz bir dünyayı gerçeğe dönüştürmek için kobaltın potansiyelini kullanmak üzere bu ivmeyi geliştirmek ve hızlandırmak durumundadır.

RAPOR:

https://www.cobaltinstitute.org/wp-content/uploads/2023/05/Cobalt-Market-Report-2022_final-1.pdf

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny