Koltan, niyobyum ve tantalyum (tantal) içeren metalik bir maden olup, Niyobyum ve kolombiyum olarak da bilinmektedir / Columbite & Tantalite minerals from municipality Cedeño of Bolivar state, Venezuela / Bass Hatvani Robert

Koltan, niyobyum ve tantalyum (tantal) içeren metalik bir madendir. Niyobyum ve kolombiyum olarak da bilinmektedir.


Columbite & Tantalite minerals from municipality Cedeño of Bolivar state, Venezuela

Bass Hatvani Robert

Koltan (COLTAN) nedir?

Koltan, niyobyum ve tantalyum (tantal) içeren metalik bir madendir. Niyobyum (Nb), kolombiyum olarak da bilinmektedir. Kimyasal nitelikleri sebebiyle niyobyum ve tantalyum elementleri doğada büyük oranda birlikte bulunur. Cevher, bundan dolayı (colombiyumtantalyum) coltan/koltan olarak adlandırılır. Dolayısıyla koltan, tekil manada bir mineral ve bileşik değildir. Koltan, donuk bir metalik cevher olan kolumbit-tantalit’in kısaltmasıdır. Rafine edildiğinde, koltan, elektrik yükünü depolamak için benzersiz özelliklere sahip, ısıya dayanıklı bir toz, metalik tantal haline gelir.

Niyobyum yerkabuğunda 30 ppm, tantalyum ise 1-2 ppm oranında bulunur. Niyobyum (Nb) elementi bulunan kolumbit (Fe,Mn)(Ta,Nb)2O6), tantalyum (Ta) elementi bulunduran tantalit ((Fe,Mn)(Ta,Nb)2O6 kimyasal formülüne sahiptir. Koltan sönük siyah renklidir.



KAYNAK

https://www.temizmekan.com/cep-telefonlarinin-vazgecilmezi-teknoloji-ve-somuru-madeni-koltan/

Koltan niyobyum ve tantal içeren önemli metalik maden cevhere verilen konuşma diline özgü (kolumbit-tantalit) Afrika dilindeki adıdır. Tantalum içeren mineral özütleri genellikle 'tantalit' olarak adlandırılırlar. Görünüşte, koltan sönük siyah renkli bir mineraldir. Koltanın ihracatı Kongo'da olan savaşa maddi destek çıkarak ateşlemiştir ve bu çatışmada yaklaşık olarak 4 milyon kişi ölmüştür. Ruanda ve Uganda şu anda Kongo'dan çalınmış koltanı Batı'ya (özellike ABD) ihraç etmektedir,

Rivanda'nın Kongo'nun doğusunu işgal etmesi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kaynaklarını kendi çıkarları için kullanamaması anlamına gelmektedir. Yeni bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi raporu, madenin önemli bir kısmının yasa dışı olarak çıkarıldığını ve ülkenin doğu sınırlarından Uganda, Burundi ve Ruanda ülkelerinin milisleri tarafından kaçırıldığını açıklamıştır. Tahminlere göre Ruanda ordusu 18 ay gibi kısa bir sürede koltan satışından en azından 250 milyon $ kâr elde etmiştir. Ancak, bu tahminler sorunludur çünkü Ruanda'nın kendi koltan maden yatakları bulunmaktadır, bu nedenle kaçırılan mineralin miktarının belirlenmesi zordur.

Ayrıca koltan kaçakçılığı, Kongo askeri yönetimi için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Birçok kişiye göre elmas çatışmasındakine benzer etik sorunlara yol açmaktadır. Yasal maden çıkartılmasını yasal olmayandan ayırt etmenin zorluğu, çeşitli elektronik üreticilerinin orta Afrika koltanından vazgeçme kararına ve farklı kaynaklara yönelmelerine sebep olmuştur.

Tantal'ın ana üretimi Avustralya'da gerçekleşmektedir, burada en büyük üretici olan Sons of Gwalia iki maden işletmektedir. Tantal mineralleri ayrıca KanadaBrezilyaÇin ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (Dünya'nın bilinen rezervlerinin %80'i) çıkarılmaktadır. Tantal ayrıca kalay madenciliğinin ve ergitmesinin yan ürünü olarak Tayland ve Malezya'da da üretilmektedir.

Ana sağlayıcılar Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğu bölgelerinde bulunmaktadır. Ayrıca EtiyopyaNijeryaZimbabveMozambikNamibyaGüney Afrika ve Mısır'da da üretildiği bilgisi literatürde yer almaktadır.


ORİJİNAL MAKALE:

CARACTERIZACIÓN ESTRUCTURAL Y MORFOLÓGICA DE MINERALES DE NIOBIO Y TÁNTALO PROVENIENTES DEL MUNICIPIO CEDEÑO, ESTADO BOLÍVAR, VENEZUELA


STRUCTURAL AND MORPHOLOGICAL CHARACTERIZATION OF MINERALS OF NIOBIUM AND TANTALUM FROM THE MUNICIPALITY CEDEÑO, BOLÍVAR STATE, VENEZUELA


María G. Amundaraín , Simón Sanoja , Hernán Subero , José Luis Prin , Pablo Hernández , Luisa Rojas de Astudillo , Euclides J. Velazco




Bu araştırmada, Venezuela'nın Bolivar eyaletindeki Cedeño bölgesinden alınan beş konsantre kolombit ve/veya tantalit minerali örneği, kimyasal, yapısal ve morfolojik olarak İndüktif Eşleşmiş Plazma Atomik Emisyon Spektroskopisi (ICPAES), Taramalı Elektronik Mikroskobu (SEM), Enerji Dağıtıcı ile karakterize edilmiştir. X-Işını Spektroskopisi (EDS) ve X-Işını Kırınımı (XRD). ICPAES ve EDX ile elde edilen sonuçlardan, tüm örneklerin niyobyum ve tantal içerdiği doğrulanmıştır. 

Bunlardan üçünde daha fazla miktarda tantal tespit edilmiş olup, bu sonuçlar da büyük miktarda tantalit varlığına işaret etmektedir. Ayrıca minerallerde Ti, Sn, Fe, Pb, Mn, Si, V ve Al gibi başka elementler de saptanmıştır. 

Ek olarak, X-ışını kırınımı ile esas olarak titanyumla ilişkili olan tüm numunelerde niyobyum ve tantalın varlığı da belirlenmiştir.


KAYNAK

https://www.rlmm.org/ojs-files/journals/1/articles/696/attachment/696-3066-1-AT.pdf

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny