DÜNYA'DA ve TÜRKİYE'DE KROM 

B. Gençbay, MTA Genel Müdürlüğü Fizibilite Etütleri Daire Başkanlığı, 2022, Ankara



Yer kabuğunun doğal bileşenlerinden biri olan krom; metalürji, kimya ve refrakter sanayinin temel elementlerinden biridir. Krom metalinin ekonomik olarak üretilebildiği tek mineral ise kromittir. Bu çalışmada madencilik sektöründe önemli yeri olan krom cevherinin özellikleri, ülkemizdeki ve dünyadaki rezerv durumu, üretimi ve ticaretine yönelik son veriler derlenmiş olup genel bir bakış açısı oluşturulması amaçlanmıştır.

Metalik bir element olan kromun atom numarası 24, atom ağırlığı 51,996'dır. Latincesi Chromium'dur ve simgesi Cr'dir. Krom mineralleri kromit, uvarovit ve kemererittir. En önemli krom minerali olan kromit krom, demir ve oksijenden (FeCr2O4 ) oluşan bir oksit mineralidir. Magnezyum, kromitte sıklıkla demirin yerini alır. Metalik ila submetalik parlaklığa ve yüksek özgül ağırlığa sahiptir. Koyu gri ila siyah renklidir. Kromitin tanımlanması zor olabilir. Diğer metalik cevherlerden ayırt etmek için çeşitli özelliklerin dikkate alınması gerekir. Kromitin el numunesiyle tanımlanması, renk, özgül ağırlık, parlaklık ve karakteristik bir kahverengi çizgi hususlarının dikkate alınmasını gerektirir. Kromiti tanımlamanın en önemli ipucu, ultrabazik magmatik kayaçlar ve serpantinit gibi metamorfik kayaçlarla olan ilişkisidir. 


KAYNAK


https://www.mta.gov.tr/v3.0/sayfalar/bilgi-merkezi/maden-serisi/krom_1.pdf

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny