Mineralojik analiz olmadan çoğu metalin üretiminin imkansız olduğunu biliyor muydunuz?

INDUSTRY 4.0—IN THE MIDDLE OF THE TRANSFORMATION

By Uwe König | October, 2023

 


Mineraller hayatımızın temelini oluşturmakta olup, metal üretiminin de temelidir. Demir cevheri madenleri, sürekli olarak yüksek kaliteli cevherler üretebilmek için istenmeyen mineralleri ayırmak zorundadır. Bu süreç enerji gerektirir ve atık oluşturur. Mineraloji her ikisini de mümkün olduğunca en aza indirmek için çok önemlidir. Atıktan yeni hammaddeye kadar döngüsel bir ekonomi günümüzün en önemli konusu. Dünya'da sürdürülebilir bir şekilde metal kazanımı için döngüsel ekonominin kurallarına bundan böyle uyulacaktır ve bu alanda en büyük desteği mineraloji verecektir.


Mineraller hayatımızın temelini oluşturur ve en az 40.000 yıldır çıkarılmaktadır. İlk madenimi topladığımda beni büyüleyen doğanın güzelliğiydi. Daha sonra öğrenciyken, günlük yaşamın her alanında ihtiyaç duyulan çoğu malın üretiminde uygulamalı mineralojinin önemini ve değerini keşfettim. Kısa bir süre önce Brezilya'yı ziyaret ederken, gezegenin sürdürülebilir bir geleceğini yaratmak için mineralojinin ne kadar önemli olduğu açıkça ortaya çıktı. 

Çeşitli madencilik şirketleriyle, maden işlemenin yukarı ve aşağı aşamalarında maden izlemenin nasıl uygulanacağını tartıştım. Örneğin demir cevheri madenleri, sürekli olarak yüksek kaliteli cevherler üretebilmek için istenmeyen mineralleri ayırmalıdır. Bu süreç enerji gerektirir ve atık oluşturur. Mineraloji her ikisini de mümkün olduğunca en aza indirmek için önemlidir. 

Başka bir şirket, demir cevheri atıklarından çimento üretmek için bir prosedür geliştirmişti ve bir niyobyum-tantal madeni, daha önce maden atığı olarak kabul edilen malzemeden lityum çıkarmaya başlamıştı. Atıktan yeni hammaddeye kadar döngüsel bir ekonomi halihazırda oynuyor ve metallerin Dünya'dan sürdürülebilir bir şekilde çıkarılmasında önemli bir rol oynamaya devam edecek.

 

 

KAYNAK

INDUSTRY 4.0—IN THE MIDDLE OF THE TRANSFORMATION

By Uwe König | October, 2023

https://www.elementsmagazine.org/mineralogy-matters/

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny