Parkinson Hastalığı adını Dr. James Parkinson'dan almıştır. 

Muhtemelen onun tıp doktoru olduğunu tahmin etmişsinizdir, ama aynı zamanda tanınmış bir jeolog olduğunu da biliyor muydunuz?




11 Nisan 1755'te Londra'nın hemen kuzeyinde doğdu, doktor olmak için eğitim gördü ve beklenmedik bir şekilde vefat ettiğinde babasının muayenehanesini devraldı. Merhametli bir adamdı ve yalnızca durumu iyi olanların tıp doktorlarını ziyaret etmeye gücü yettiği bir dönemde tıbbi bilgileri toplumun geniş bir kesimine yaymaya kendini adamıştı. 

Üretken bir yazardı ve çocuk bakımı, kişisel hijyen ve emzirmenin besinsel yararlarına kadar çeşitli konularda broşürler, makaleler ve kitaplar yazdı. Onun tıbbi başyapıtı, “Ailelere Yönelik Tıbbi Uyarılar; Hastalığın ilk ortaya çıkışında hastanın tedavisine ilişkin talimatlar; 

İhmal veya uygunsuz müdahale yoluyla ilerlemesinin durdurulabileceği ve ölümcül bir sonun gerçekleşmesinin önlenebileceği." (Evet, bu sadece başlık, kitap değil.) Bu kapsamlı cilt ayrıntılıydı ama yine de okunması kolaydı ve 1799'da ortaya çıktığında Britanya'da ve hatta Amerika'da yaygındı.

 

Ancak o bir tıp doktorundan daha fazlasıydı. Aynı zamanda fosilleri toplayan, tanımlayan ve yorumlayan hevesli bir paleontologdu. Bu alana erken gelen Parkinson, ilk jeoloji topluluğu olan Londra Jeoloji Topluluğu'nun kurulmasına yardımcı olan etkili bir jeologdu. 1804 ile 1811 yılları arasında, önemli ve etkili olduğu geniş çapta kabul gören, üç ciltlik anıtsal bir katkı olan Eski Bir Dünyanın Organik Kalıntıları'nı yazdı ve yayınladı.

 

Hastaları görmek ve hekimlik yapmak için geniş çapta seyahat etmeye devam ederken, keskin gözlemler yapmaya ve bağlantılar kurmaya devam etti. Sokakta ayaklarını sürüyerek, eğilerek ve titreyerek yürüyen yaşlı adamları bu şekilde fark etti. Kendisini üç kişiye tanıttı ve onlara bir sürü soru sordu. Bu sorgulamalar ve daha sonra diğer üç kişiyle yapılan röportajlar, hastalığın ilerleyici doğasını etkili bir şekilde tanıyan "titreyen felç" sentezi ve tanımının temelini oluşturdu. 1872'de Jean-Martin Charcot bu durumu "le malalie de Parkinson" olarak tanımladı ve hâlâ bu adı taşıyor.

 

Resim, onun onuruna verilen bir Jura ammoniti olan Parkinsonia parkinsoni'dir.

 

11 Nisan Dr. James Parkinson'un doğum günüdür. Bugün onu anıyoruz.


https://www.linkedin.com/posts/gene-rankey-7549012b_parkinsonsawarenessmonth-activity-7184014821418283008-Y7DA/?utm_source=share&utm_medium=member_desktop


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny