Ülkeler neden kömürü tercih etmek zorunda kalıyor? Kömürün gücünü anlamak, zararlarını azaltmayı kolaylaştıracaktır



Ülkeler artık enerji sorunlarını çözecek sihirli bir çözümün olmadığı gerçeğiyle karşı karşıya. 2021-23 küresel enerji krizi, bir enerji üretim kaynağı olarak kömürün dayanıklılığının altını çizdi ve yedek olarak kömür olmadan artabilecek ciddi sonuçları hafifletti.

Avrupa'daki endüstriyel işletmelerin kapanması ve halkların karşılanamaz enerji maliyetlerinden veya hiç enerji olmamasından dolayı sıkıntı çekme riski, kömürün hayati rolünün bir örneğidir.

OECD üyesi olmayan birçok Asya ülkesinde kömür, ekonomik büyümeyi mümkün kılan en uygun maliyetli ve güvenilir elektrik kaynağıdır. Dahası, kömürün enerji güvenliğine, karşılanabilirliğine ve güvenilirliğine (enerji üçlemi) katkısı enerji ekonomisine fayda sağlar, yenilenebilir kaynaklara temel destek sağlar ve özellikle kömür değer zincirinde yüksek değerli üretim işlerini, araştırma ve geliştirmeyi ve iş güvenliğini destekler.

Kömür, sadece elektrik değil ısı üretimi açısından da 80'den fazla ülkenin enerji tedarikinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre 2040 yılına kadar dünyanın en büyük tek elektrik kaynağı olarak kalması öngörülüyor. Pek çok ülkede kömür, soğuk aylarda kömürlü termik santraller ve termik santraller tarafından sağlanan bölgesel ısıtma sistemlerinden konutların ısıtılması için kullanılıyor. Bu nedenle odak noktası genellikle elektrik üretimi olsa da kömürün küresel ısı arzına katkısının da önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.

Kömür ve kömür atıkları, modern yaşamın vazgeçilmezi olan kritik ağır metallerin zengin kaynaklarıdır. Bu metaller doğrudan kömürde veya çevredeki kaya katmanlarında bulunabilir ve çok sayıda uygulamada önemli bir rol oynar.

Kömür yakıldığında, çimento üretiminin iklim üzerindeki etkisini azaltan değerli kömür külü üretir. Ayrıca kömür külü ve kömür çamuru, alüminyum, kobalt, bakır, demir, kurşun, gümüş, nikel ve çinko dahil olmak üzere binlerce ton temel ağır metal içerir.


Hepsinden önemlisi: Kömür, temiz enerji için de kaynak olmaya, yeni endüstri devrimine hazırlanıyor

Hidrojen, ülkelerin daha temiz enerji kaynaklarına geçişine yardımcı olmada ve kömür için sürdürülebilir bir gelecek sağlamada önemli bir rol oynamaya hazırlanıyor. 2050 yılına kadar hidrojenin dünyanın beklenen enerji talebinin %14'ünü oluşturacağı öngörülüyor.

CCUS ile kömürden hidrojen üretmenin maliyeti, su elektrolizi yoluyla düşük karbonlu hidrojen üretmeye göre üç kat daha ucuzdur; ikincisinin maliyeti 3,0-7,5 ABD Doları/kg H2'dir. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre CCUS ile kömürden hidrojen üretmenin ortalama maliyeti 1,4-3,1 ABD Doları/kg H2'dir. Başka bir kaynak, CCUS ile kömür gazlaştırmanın maliyetinin genellikle 1,9−2,4 ABD Doları/kg H2 olduğunu, Çin'de ise maliyetin 1,6 ABD Doları/kg H2 kadar düşük olduğunu öne sürüyor.

Dünyanın en büyük temiz kömürden hidrojene dönüştürme projesi Çin'in Shaanxi merkezindeki Yulin'de açıldı. Tesisin yıllık toplam 350.000 ton hidrojen üretim kapasitesi bulunuyor ve karbondioksit emisyonlarını yılda yaklaşık 220.000 ton azaltması bekleniyor.

Kömürün hidrojene dönüşümü, kömür azaltma teknolojilerinin yenilikçi bir uygulamasını temsil ediyor. Aynı zamanda kömüre bağımlı ulusların kalkınma hedeflerine ve karbondan arındırma hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor.


KAYNAK

https://www.futurecoal.org/coal-facts/

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny