Yeraltı haritalarında ve maden aramacılığında jeofizik yöntemlerin uygulanmasına bir örnek; Adıyaman-Besni bölgesi, Türkiye
C. Yalçın ve A. Karan
Mevcut çalışma, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu İtme Kuşağı'nda yer alan Adıyaman-Besni bölgesinde yeraltı özelliklerini belirlemeyi ve olası metalik mineral yataklarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Jeolojik çerçevesinde ofiyolitik karışımlar ve volkanik masif sülfit (VMS) yatakları ile karakterize edilen bu bölge, bakır, kurşun ve diğer çeşitli sülfit minerallerini kapsayan önemli mineralizasyon potansiyeline sahiptir.
Endüklenen Polarizasyon (IP) ve Elektriksel Direnç Tomografisi'nin (ERT) birleşik metodolojilerini kullanarak, yeraltı yapılarının kapsamlı bir elektriksel haritalaması yapılmış ve mineralize bölgelerin düşük özdirenç ve yüksek yüklenebilirliğe sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Bulgular, IP ve ERT tekniklerinin birleşik kullanımının, sülfit mineralizasyonunun özelliklerini ve mineral yataklarının çevrelerini doğru bir şekilde belirlemede mükemmel hassasiyet sağladığını göstermektedir.
Bu çalışma, Adıyaman-Besni bölgesindeki potansiyel mineral yataklarının ekonomik değerlendirmesi için temel veriler sunar ve yeraltı haritalama ve mineralizasyon belirleme araştırmalarında IP ve ERT tekniklerinin faydalarını vurgular. Jeofizik testlere göre mineralize bölge düşük özdirenç (< 50 ohm-m) ve güçlü yüklenebilirliğe (> 30 ms) sahiptir. Ayrıca benzer jeolojik oluşumlarda sonraki mineral arama araştırmaları için metodolojik bir çerçeve sunmaktadır.
KAYNAK
Journal of Geography and Cartography 2024, 7 (2), 10193. https://doi.org/10.24294/jgc10193
Yorumlar
Yorum Gönder