KÖMÜRLERİN EN GÜÇLÜSÜ: ANTRASİT

 

Kömürlerin en güçlüsü olan antrasit; sert, kompakt, yarı metalik parlaklığa sahip bir kömürdür. En yüksek karbon içeriğine, en yüksek oranda saflığa ve tüm kömür sınıfları arasında en yüksek enerji yoğunluğuna sahip olduğu için kömürlerin en yüksek derecesidir ve en güçlüsüdür.

Antrasit, en fazla metamorfoza uğramış kömürdür, %86 ila %98 arasında değişen bir karbon içeriğine sahiptir. Terim, tutuşma aşamasının altına ısıtıldığında katran veya diğer hidrokarbon buharları üretmeyen kömür çeşitlerini ifade eder. Antrasit tutuşması zor bir maddedir ve kısa, mavi, dumansız bir alev üretir.


Antrasit Kömürün Bileşimi


Karbon − %77

Kül − %6-16

Kükürt − %0,23-1,2

Silis oksit − %2,2-5,4

Alümina − %2

Demir oksit − %0,4


Antrasit Sınıflandırması


Standart sınıf (SG) antrasit öncelikle enerji üretiminde kullanılırken, yüksek sınıf (HG) ve ultra yüksek sınıf (UHG) antrasit öncelikle metalurji endüstrisinde kullanılır. Dünya genelinde sadece birkaç ülke, küresel kömür rezervlerinin yaklaşık %1'ini oluşturan antrasit madenciliği yapmaktadır.

Antrasit, içerdiği karbon miktarına göre üç gruba ayrılır. Standart sınıf, evsel yakıt olarak ve endüstriyel güç üretiminde kullanılır. Daha saf yüksek sınıf antrasit, daha saf oldukları için (yani daha yüksek karbon içeriğine sahip oldukları için) çelik üretiminde ve diğer metalurji endüstrilerinde kullanılır. Aşağıda farklı antrasit sınıflarının teknik özellikleri verilmiştir:

Antrasit kömürünün en yüksek sınıfları yüksek sınıf (HG) ve ultra yüksek sınıftır (UHG). Bunlar en saf kömür türleridir, en yüksek kömürleşme, karbon sayısı ve enerji içeriğine sahiptir ve ayrıca en az safsızlığa (nem, kül ve uçucu maddeler) sahiptir.

Yüksek dereceli ve ultra yüksek dereceli antrasit daha serttir ve normal dereceli antrasitten daha yüksek bir bağıl yoğunluğa sahiptir. %94 biyokütleyi temsil eden yüksek dereceli antrasit için bir kimyasal formül örneğidir. UHG antrasitinin karbon içeriği genellikle yaklaşık %95'tir.

Antrasitin oluşumu yaklaşık 350 milyon yıl süren sürekli ısı ve basınç gerektirir. Bu süreç antrasite kendine özgü bir parlaklık ve siyah görünüm kazandırır. Sonuçta, antrasit yaklaşık %98 oranında bir karbon içeriğine sahip ve bu geçirdiği uzun süre sonunda kömürleşme sürecini tamamlar. Antrasit bu süre içerisinde nemini kaybederek sert ve kırılgan yapısını kazanmıştır.

Antrasit, tüm farklı kömür çeşitleri arasında en yüksek karbon içeriğine sahip olduğundan; kükürt, karbondioksit, kükürt dioksit ve uçucu madde oranları daha azdır. Yanma sırasında yok denecek kadar az dumana neden olduğundan göreceli olarak çevre dostu görülür.

Antrasitin önemli bir özelliği de ısı verimidir. Sonuçta, antrasit yüksek karbon içeriği sayesinde popüler bitümlü kömürlerden daha yüksek ısı ile ve daha uzun süre yanar.

 

KAYNAK


https://www.vedantu.com/chemistry/anthracite

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny