MANGANEZ ve NİKEL 


️ Manganez, katot kararlılığını sağlayan çok önemli bir metaldir. IEA'nın Net Sıfır Senaryosunda, yüksek saflıkta manganeze olan talebin 2040 yılına kadar üç katına çıkacağı öngörüsü yer almaktadır. Arzın %80'inin Güney Afrika, Gabon ve Çin'den geliyor olması, uzun vadeli istikrar ve yönetişim konusunda endişelere yol açmaktadır.


🔩 Nikel talebi, yüksek enerji yoğunluklu pillerdeki rolü nedeniyle 2040 yılına kadar iki katına çıkacağı öngörülmektedir. Ancak küresel rafinerinin %60'ından fazlasının Endonezya ve Çin'de bulunması nedeniyle stratejik bağımlılıklar meydana gelmektedir. Bu da tedarik risklerine maruz kalmayı kolaylaştırmaktadır. LFP pilleri büyüse bile, Nikel birinci sınıf piller için hayati önem taşımaya devam ediyor.


KAYNAKLAR


https://www.jmo.org.tr/resimler/ekler/b12d7f933e7d102_ek.pdf


https://www.researchgate.net/publication/262863709_Tekirdag_Havzasi_Derin_Deniz_Sedimentlerinde_Manganez_Dagilimi_Manganese_Distribution_in_Deep_Sea_Sediments_from_the_Tekirdag_Basin


MUĞLA-FETHİYE VE DALAMAN MANGANEZ YATAKLARI JEOLOJİ RAPORU

 Güneybatı Anadolu Mn Yatakları provensi içinde ele alınan Dalaman ve Fethiye Manganez Zuhurları sedimanter Mn Mineralizasyonları halindedir. Önemli yataklar Dalaman-Bayramdağı (021-b4), Dalaman-Elcik ve Dalaman-Kızılkaya, Fethiye-Göçek-Gökçeovacık (021-b3), Fethiye-Karacaören-Akseki, Fethiye-Nif-Çaldağı, Fethiye-Yanıklar Amelebarakaları, Fethiye-Karacaören-Kızıldere (022-a4) Zuhurları'dır. Etüt sahası dışında olmakla birlikte önemli görülen Fethiye-Mendos Dağı, Fethiye-Kemer-Uzuncayayla Zuhurları'da ilgi çekicidir.
        Sahanın stratigrafisini Güney Tetis Jeosenklinali tortul birimleri ile Laramiyen Orojenezi magmatitleri ve çok genç Kuvaterner plaser ve alüvyonları teşkil etmektedir. Tetis'in etkinliği Permiyen'den itibaren görülmeye başlanmış ve Neojen'e kadar sürmüştür. Bu devrede teşekkül eden kayaçlar allokton ve otokton kütleler ile peridotit naplarından ibarettir. Allokton kütleleri teşkil eden birimler Permo-Karbonifer'den başlayarak Alt Paleosen'e kadar çıkan yığışımları kapsamaktadır. Bunlar karbonatlı birimler ile arkoz ve kuvarsitleri ihtiva etmektedir. Fliş şeklinde görülen detritikler de bu dönem sonu birimleridir. Karbonatlı birimler kalker ve dolomitlerden ibaret olup dolomitler dolomitizasyon ürünüdür. Allokton birimler tektonik kütle bindirmeleri ile yerleşiktir.
        Otokton birimler karbonatlı serileri ihtiva etmekte, Senomaniyen'den Miyosen'e kadar olan devreyi kapsar. Eosen kireçtaşları önemlidir. Detritik otokton birimler Burdigaliyen'de önemli bir yığışım sağlamış, çok geniş sahalara yaygındır.
        Kuvaterner Plaser ve alüvyon birikintileri önemlidir. Alüvyon birikintileri Dalaman Ovası ve diğer küçük, birikinti sahalarında milleme düzlükleri oluşturmuştur.
        Güney Tetis Jeosenklinali Havzası'nda teşekkül eden saha güneyden sıkıştırılmış ve böylece su yüzüne yükselmiştir. Tektonizma daha çok teğet tektonik hareketlerle oluşan birlikleri ihtiva etmektedir. Dikey tektonik hareketler Üst Kretase'den itibaren görülmeye başlamış yüksek atımlı faylar özellikle otokton karbonatlı birimlerin güney dokanağı boyunca önemlidir. Bu düşey atımlar 250 m'yi aşmaktadır.

https://eticaret.mta.gov.tr/index.php?route=product/product&product_id=8033


ANTALYA-KUMLUCA VE FETHİYE'DE MANGANEZ VE KROM ARAŞTIRILMASINDA JEOFİZİK YÖNTEMLERİN UYGULANMASI

https://acikerisim.sakarya.edu.tr/bitstream/handle/20.500.12619/81112/T03986.pdf;jsessionid=2128BF55657915DBAD3BAF1B2B412E7A?sequence=1



https://ilkersenguler.blogspot.com/2024/03/nikelin-yeniden-kullanilmasi.html



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny