Yeşil Enerji Sürecinde AB Sağlık ve Çevre Önlemleri: Lityum tuzu bileşikleri (lityum karbonat, lityum klorür ve lityum hidroksit) tehlike sınıflandırması kapsamında kontrol altına alınıyor

Dr. İlker ŞENGÜLER, YILDIRIM Şirketler Grubu / YILMADEN Holding

Bu yılın Temmuz ayında, AB üye ülkeleri, Avrupa Komisyonu ve paydaşlardan temsilcileri bir araya getiren CARACAL uzman grubunun toplantısında üç lityum tuzunun tehlike sınıflandırması tartışıldı. Bu, HEAL'in mevcut bilimsel kanıtlara göre haklı olduğuna inandığı, üreme için bilinen toksik maddeler (kategori 1A) olarak üç tuzun sınıflandırılmasını destekleyen Avrupa Kimya Ajansı'nın Risk Değerlendirme Komitesi'nin (RAC) bir görüşünün ardından geldi.

Endüstri temsilcileri bu toplantıda, tehlike sınıflandırmalarıyla ilgili bilimsel tartışmalarda yeri olmayan sosyo-ekonomik hususlar da dahil olmak üzere, önerilen sınıflandırmaya karşı yanlış argümanları da gündeme getirdi.

Söz konusu üç lityum tuzu – lityum karbonat, lityum klorür ve lityum hidroksit – esas olarak pil, cam ve inşaat endüstrilerinde kullanılmaktadır. Fransız sağlık ve güvenlik düzenleyici kurumu, gelişimsel toksisite ve doğurganlık üzerindeki etkilerin bilimsel kanıtlarına dayalı olarak bir teklif sunarak bu maddelerin AB tehlike sınıflandırma sürecini başlattı. HEAL (Healt and Environment Alliance), araştırılan çeşitli çalışmalar hakkında şeffaf raporlamanın altını çizerek Fransız teklifini memnuniyetle karşıladı.

Bir kamu istişaresinin ve birkaç komite tartışmasının ardından, kimyasalların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve paketlenmesine ilişkin AB yönetmeliği kapsamında bileşiklerin bilinen reprotoksik maddeler olarak sınıflandırılması lehine bir görüş yayınladı. Şimdi, uzmanlarına danıştıktan sonra bu teklife son yeşil ışık yakmak artık Avrupa Komisyonu'na düşüyor.

KAYNAK:

https://www.env-health.org/the-indisputable-case-for-an-eu-hazard-classification-of-lithium-salts-as-known-reprotoxicants/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

ALACAKAYA (ELAZIĞ) MERMERİNDE GULEMAN OFİYOLİTİNİN MUCİZESİ

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny