Yeşil Mineral Olivinin Karbondioksit (CO2) Mucizesi

Yeşil mineral Olivin, atmosferden 1 trilyon ton CO2 uzaklaştırma özelliği ile dünyanın en iyi çevre dostu yapı taşlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Olivinin hidrasyonunu ve karbonatlaşmasını kullanmak sadece enerji üretimini artırmakla kalmaz, aynı zamanda başka prosesler sonucu ortaya çıkacak veya pahalı teknolojilerle uzaklaştırılması gerekecek olan büyük hacimlerde CO2'yi de tutar.

“Süper yeşil yakıt” terimi, bu enerji üretiminin CO2 üretimi ile ilişkili olmamasını, hatta tam tersine enerji üretirken CO2'yi bile tutmasını ifade eder.

Magnezyum olivine; iklim değişikliğine, yükselen deniz seviyelerine, yükselen okyanus sıcaklıklarına, okyanusların asidik olmasına, arazi bozulmasına ve çölleşmeye karşı bugüne kadar karşımıza çıkan en etkili doğal çözümdür. Bu, doğanın biyoçeşitliliği için karbondioksiti besine dönüştürme yöntemi olarak kabul edilebilir.

Bilim insanlarının büyük yolculuğu ve dünya çapında yapılan yüzlerce araştırma, Olivin'in atmosferdeki tüm CO2'yi ortadan kaldırabilecek yetenekteki en iyi çevre dostu yapı taşlarından biri olduğunu kanıtlamıştır.

Araştırmacılar, Dünyanın en yüksek dereceli magnezyum olivininin, dünya çapındaki tüm karbondioksitin %100'ünü yakalamaya yetecek bir kapasiteye sahip olduğu yönünde görüş bildirmektedir. Geliştirilmekte olan bu yeni teknolojinin çok ucuz, kalıcı ve sürdürülebilir olduğu ifade edilmektedir.

Albanian Minerals, dünyanın en büyük sorunlarından birini çözmek ve tüm canlı biyoçeşitliliğini sağlıklı beslemek için yeni olivin ürünü geliştirerek, temel mineral kombinasyonunu sağlamıştır.

Proje kapsamında; Southampton Kasabası, North Sea Beach'teki kumu yenilemek için bir plaj besleme projesi uygulanıyor ve bu şekilde iklim bilimi araştırmalarını ilerletecek olan bir “Karbon Yakalama Projesi” gerçekleştiriliyor.

Olivin suda çözündüğünde oluşan reaksiyon ile CO2 alımı artıyor ve pH'ı yükselerek alkalinite oluşuyor.

Sonuç olarak, bu süreç, okyanus asitlenmesine karşı koyma potansiyeline sahip bir durum oluşturuyor. Bildiğiniz gibi okyanus asitlenmesi, artan atmosferik CO2'nin deniz suyunda çözünerek pH'ı (artan asitliği) düşürdüğü süreçtir ve maalesef bu gelişme mercanlar gibi kalsifiye organizmaların büyüme ve dış iskelet veya kabuk üretme yeteneğini azaltmaktadır.

Olivin mineralinin şu anda pek çok uygulama alanı bulunmaktadır. Bunlar;

Dökümhane: Olivin, dökümhanelerde hem demir hem de demir dışı metal dökümünde maça ve kalıp yapımında kum olarak kullanılır. Yüksek ısı emilimi, düşük termal genleşme ve yüksek refrakterliğe sahiptir. Islatmama özellikleri olivin'i manganlı çelik döküm için mükemmel kılar.

Termal Isı Depolama: Yüksek ısı kapasitesi ile birlikte yüksek yoğunluk, olivini ısı enerjisini depolamak için mükemmel kılar.

Refrakter: Olivin, yüksek refrakterlik, düşük termal iletkenlik, doğrusal termal genleşme ve metallere ve temel cüruflara karşı düşük reaktiviteyi bir araya getirir ve çelik ve demir dışı uygulamalar için refrakterlerde bir hammadde olarak mükemmeldir. Ek olarak, Sibelco olivin son derece düşük karbon ayak izine sahiptir.

Mineral yün: Olivin, özellikle ısı yalıtımı, ses yalıtımı ve ateşe dayanıklı uygulamalar için yüksek sıcaklık mineral yünlerinde mineral yünün ayrılmaz bir bileşeni olan kararlı bir MgO sağlar.

Olivin, yüksek fırınlarda dağıtıcı ve cüruf düzenleyici olarak kullanılmaktadır. Çelik üretmek için yüksek fırınlarda düzensiz demir taşı ve kok kullanılır. Çözücü olarak olivin, MgO değerini ve dolayısıyla cürufun viskozitesini arttırır. Olivinin yüksek MgO değeri, yüksek fırındaki malzemelerin bileşiminden bağımsız olarak cüruf viskozitesini harekete geçirir. Bu da bir diğer avantajdır.

Ayrıca olivinin sinterlemede önemli bir katkısı vardır. sinter tesislerinde olivin kullanılması sinterleme derecesini düşürmekte ve dolayısıyla sinter rijitliğinin artması nedeniyle koklaşabilir taş kömürü tüketimi de azalmakta ve kapasite artmaktadır. Olivin'in bir diğer özelliği de ocaktaki alkalilerin bir araya gelmesini önlemesidir.

Albanian Minerals Hakkında kısa bilgi:

Albanian Minerals, New York merkezli, Unites Stats, Birleşik Krallık, Japonya, Çin, Hindistan, Brezilya, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Endonezya, Meksika, Türkiye'de operasyonları, ticareti ve projeleri olan çeşitlendirilmiş bir madencilik ve ticaret şirketidir. Ayrıca; Endonezya, Rusya, İtalya, Umman, Kosova, Arnavutluk, Güney Afrika, Güney Kore, Suudi Arabistan, Kanada, Avustralya, Tayland, Pakistan, Bangladeş, Mısır, Nijerya, Malezya, Sudan, Hollanda, Filipinler ve Singapur'da faaliyetleri vardır.

Albanian Minerals'e ait Altın, Gümüş, Bakır, Nikel, Alüminyum, Demir Cevheri, Manganez ve Nadir Toprak Minerallerinde Madenleri ve Ortak Girişimleri bulunmaktadır. Arnavutluk Mineralleri'nin Enerji sektörü, Petrol, Doğal Gaz, Kömür, Rüzgar Enerjisi, Hidroelektrik ve Güneş Enerjisi alanlarında Ortak Girişimleri ve yatırımları bulunmaktadır.

KAYNAK:

https://globalgreeninnovationsnews.com/nobel-mineral-olivine-capable-of-removing-1-trillion-tons-of-co2/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

ALACAKAYA (ELAZIĞ) MERMERİNDE GULEMAN OFİYOLİTİNİN MUCİZESİ

Re-assessing the European lithium resource potential – A review of hard-rock resources and metallogeny