Aktif kömür madenleri yeşil enerji devrimin anahtarı olabilir: 

ABD’de gözler kömür sahalarında, kömürün altında ve üstünde yer alan şeyl ve çamurtaşında


H. Zaremba - 27 Mayıs 2024


Dünya çapında yenilenebilir enerji kapasitesi kurulumlarındaki büyük artışlar, önemli nadir toprak elementlerine olan talebin hızla artmasına neden oluyor. Bu malzemeler jeolojik olarak adlarından da anlaşılabileceği kadar nadir olmasa da, halihazırda gelişmiş olan sınırlı sayıda tedarik zincirinin talebe yetişmekte zorlanması nedeniyle üretimleri sınırlı kalıyor ve bunun sonucu olarak fiyatlar hızla artıyor. Bu nedenle, nadir toprak elementleri için yeni tedarik zincirlerinin kurulması sadece büyük bir ekonomik fırsat sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda mevcut piyasa kuruluşlarının bu temel temiz enerji yapı taşları üzerindeki nüfuzunu birleştirmeye devam etmesine izin verme konusunda da büyük riskler içeriyor.

 

Şu anda Çin, nadir toprak elementi tedarik zincirlerine hakim durumda. Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü'ne göre Pekin, dünyadaki nadir toprak cevheri çıkarımının %70'inden ve nadir toprak cevheri işlemenin %90'ından tek başına sorumludur. Üstelik Çin hâlâ gezegendeki ağır nadir toprak cevherlerinin büyük ölçekli tek üreticisidir. Ancak bunun nedeni yalnızca Çin'in bu cevherlere ilişkin zengin doğal yataklara sahip olması değildir.

 

Oxford'un raporuna göre, bu hakimiyet, onlarca yıldır süren devlet yatırımları, ihracat kontrolleri, ucuz işgücü ve düşük çevre standartları ile gerçekleşmiştir. Çin, dünya çapında tedarik zincirleri oluşturmak için onlarca yıl harcadı; enerji ve endüstriyel nüfuzunu Asya, Afrika ve Latin Amerika'ya yayılan ve gelişmekte olan pazarlara doğru genişletti.

 

Şimdi ABD, kendi yenilenebilir enerji ihtiyaçlarının yanı sıra ordudan gelen önemli talep için kendi yerli nadir toprak tedarik zincirlerini oluşturmak için büyük çaba gösteriyor. Savunma Bakanlığı, 2020'den bu yana yerli nadir toprak elementi tedarik zincirleri kurmak için 439 milyon dolardan fazla hibe verdi ve Enerji Bakanlığı da ülkenin lityum endüstrisini başlatmak için milyarlarca dolar harcıyor.

 

ABD, dünya genelindeki önemli nadir toprak elementleri için tedarik zincirlerini araştırıyor ve son yıllarda potansiyel ticaret anlaşmaları için Moğolistan, Güney Afrika ve Meksika gibi ülkelere yönelerek kendi arzını güvence altına alma çabalarını yoğunlaştırıyor ancak bunun kolay olmayacağını da görüyor. Örneğin Çin, lityum zengini Latin Amerika'da yeşil enerji imparatorluğunu genişletmekle meşgulken, ABD aynı pazara girmekte göreceli olarak zor zamanlar geçirdi.

 

Utah Üniversitesi'ndeki araştırmacılar daha farklı bir kaynak üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırdılar. Araştırma ekibi, Colorado ve Utah'ın Uinta kömür kuşağında şu anda faaliyette olan kömür madenlerinde nadir toprak elementlerinin yüksek konsantrasyonlarını tespit ettiler. Teorik olarak bu, hali hazırda aktif olan madenlerin çok az ek masrafla halihazırda çıkardıkları cevherle birlikte nadir toprak elementlerini de çıkarmasına olanak tanıyabilir.

 

Çalışma içerisinde yer alan Doç. Dr. Lauren Birgenheier, bu bölgelerde, nadir toprak elementlerinin ince taneli şeyl birimlerinde, kömür damarlarının üstünde ve altında bulunan çamurlu şeyllerde yoğunlaştığını ifade etti.

 

Amerika Birleşik Devletleri, nadir toprak elementi pazarında rekabetçi olabilmek için önemli bir yer edinirken, endüstriyel gelişme ve cevher zengini ülkelerle anlaşma yapma diplomasisi açısından Çin'in hala yıllar ve milyarlarca dolar gerisinde görünmektedir. Üstelik Pekin'e pazarda avantaj sağlayan düşük işgücü maliyetleri, tek taraflı karar alma gücü ve gevşek çevre denetimiyle rekabet edemektedir. Bu nedenle, Utah Üniversitesi tarafından test edilen ve ön araştırmaları yapılan bu yenilikçi yaklaşımların, bu zeminin bir kısmının yeniden kazanılması yönünde yeni bir yol açabileceği umudu yaratmaktadır.

 


KAYNAK

 

https://oilprice.com/Energy/Coal/Active-Coal-Mines-Might-Be-Key-to-the-Renewable-Revolution.html

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geological Methods in Mineral Exploration and Mining / Roger Marjoribanks

Baz metal yataklarının uzaktan algılama ile belirlenmesine bir örnek: Hakkari güneyi…

Çatalçam (Soma-Manisa) Au-Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojik, mineralojikpetrografik ve sıvı kapanım özellikleri

ALACAKAYA (ELAZIĞ) MERMERİNDE GULEMAN OFİYOLİTİNİN MUCİZESİ

Tectonic Triggers for Postsubduction Magmatic-Hydrothermal Gold Metallogeny in the Late Cenozoic Anatolian Metallogenic Trend, Türkiye